Valitse mihin haluat kirjautua

Tunnista työuupumus!

Tiesitkö, että jopa neljäsosa työikäisistä suomalaisista kärsii työuupumuksesta? Kyseessä ei ole mikään uusi ilmiö, mutta erityisesti koronapandemian jälkeen eri aloilla joudutaan karsimaan henkilöstöä ja leikkaamaan jo valmiiksi vähäisistä resursseista. Tämä näkyy ylimääräisenä kuormituksena työntekijöiden arjessa, joka saattaa pahimmillaan johtaa vakavaan työuupumukseen.

 

Miltä työuupumus tuntuu?

Työuupumus ei itsessään ole sairaus, mutta se on huomattava riski sairastumiselle. Vaikka uupumuksen ensioireet havaittaisiin jo aikaisessa vaiheessa, moni suomalainen jatkaa töissä siitä huolimatta. Käytännössä työuupumus tarkoittaa, että työntekijän psyykkiset voimavarat ehtyvät hiljalleen, jonka jälkeen työskentely käy ennen pitkää ylitsepääsemättömäksi. Yleistynyt väsymys on yksi merkittävä työuupumuksen oire. Tällöin henkilö kokee olevansa erityisen väsynyt, mutta edes lepo ja uni eivät auta ongelmaan. Väsymys ei kuitenkaan liity yksittäiseen työkuormitukseen, vaan sen aiheuttaa pitkäaikaisempi rasitus. Työuupumuksesta kärsivän keho on jatkuvasti jännittyneessä tilassa, joka ilmenee useissa tapauksissa vaikeuksina nukahtaa sekä aamuöisinä heräämisinä.

 

Töihin lähteminen alkaa tuntua vastenmieliseltä, ja työntekijällä saattaa ilmetä tunne-elämän hallintaan liittyviä ongelmia. Itkuisuus ja kollegoille spontaani tiuskiminen ovat yleisiä oireita työuupumuksessa, ja moni saattaa säikähtääkin omaa reagointiaan pieniinkin vastoinkäymisiin töissä. Moni kokee myös kyynisyyttä työelämässä, jolloin oma työ ei tunnu yhtä tärkeältä ja merkitykselliseltä kuin ennen. Tämä saattaa ilmetä mekaanisuutena työpaikalla.

 

Työuupumuksen oireisiin liittyy myös erilaiset kognitiiviset vaikeudet, kuten hajamielisyys, keskittymisen heikkeneminen sekä unohtelu. Näiden oireiden lisäksi työntekijä saattaa kokea ammatillisen itsetunnon heikentymistä. Tämä näyttäytyy henkilön arjessa muun muassa aikaansaamattomuutena – työtehtävien aloittaminen ja loppuun saattaminen tuntuvat vaikeilta sekä aikatauluista on hankala pitää kiinni.

 

Mikä aiheuttaa työuupumusta?

Sanomattakin selvää, ettei työuupumus synny yhdessä yössä, vaan se muodostuu pitkäaikaisen kuormituksen tuloksena. Työuupumus on myös monien sattumien summa, johon vaikuttaa moni työelämän osa-alue. Kohtuuton työmäärä ja sen mukana tuoma kuormitus ovat yksi merkittävä syy työuupumiselle. Tähän lisättynä epäselvät tavoitteet ja huono johtaminen luovat stressiä, josta on vaikea päästä yli. Asiantuntijoiden mukaan yksi työuupumukseen vaikuttava tekijä on se, että työnteosta päättää henkilö, joka ei tiedä työnkuvasta juuri mitään. Myös yksityiselämän tapahtumat vaikuttavat työntekijän jaksamiseen. Esimerkiksi läheisen kuolema, avioero tai lapsiperhearki saattavat syödä henkilön voimavaroja entisestään, jolloin energiaa ei löydy työntekoon juuri lainkaan.

 

Kuinka hakea apua työuupumukseen?

Tärkeintä on muistaa, ettei uupuminen ole kenenkään vika, vaan kyseessä on useimmiten epäsuotuisa tapahtumaketju, joka lopulta kulminoituu loppuun palamiseen. Työuupumuksen yllättäessä henkilö voi pyytää keskusteluapua lähimmältä esimieheltään tai työtovereiltaan. Työntekijä voi olla myös suoraan yhteydessä työterveyshuoltoon, josta löytyy niin työterveyslääkäri kuin työterveyspsykologi auttamaan tarpeen vaatiessa. Uupumus voi sattua jokaisen kohdalle, ja moni antaakin burn outin edetä äärirajoilleen, ennen kuin avun piiriin hakeudutaan. Älä siis paina villaisella, mikäli huomaat itsessäsi työuupumuksen merkkejä!