Valitse mihin haluat kirjautua

Työelämän pelillistyminen

Tiesitkö, että jopa 98,2 % suomalaisista pelaa jotain peliä vähintään satunnaisesti?

 

Pelit ovat pitkään olleet osa ihmisten arkea, ja ne ovat säilyttäneet asemansa yhtenä ensisijaisista viihdyttämisen tavoista tähän päivään saakka. Olipa kyse digitaalisesta videopelistä, koko perheen lautapelistä tai Veikkauksen rahapeleistä, jokainen meistä on joskus elämässään pelannut jotain peliä. Pelit ja leikit ovat pitkään tehneet siirtymää osaksi työ- ja yritysmaailmaa, mutta kuinka pelejä voidaan hyödyntää rekrytoinnissa?

 

Pelillistymisellä (eng. gamification) tarkoitetaan sitä, kun pelien toimintamalleja, rakenteita ja logiikkaa lisätään arkipäivisiin tehtäviin. Rekrytointiprosessissa pelejä voidaan hyödyntää esimerkiksi työntekijöiden perehdyttämisessä, kouluttamisessa tai teetättämällä työnhakijoilla ennakkotehtäviä ennen varsinaista haastattelua. Koko työnhaun voi tavalla tai toisella tulkita peliksi tai kilpailuksi, jossa voittaja saa palkinnoksi työpaikan.

 

Pelillistymisen hyödyt työyhteisölle

Pelillistymisen tavoitteena on tehdä päämäärähakuisesta toiminnasta hauskempaa ja kiinnostavampaa työntekijälle. Pelaaminen luo positiivisia muistijälkiä sekä lisää interaktiivisuutta, mutta pelillistymisessä on myös merkittäviä hyötyjä työnantajallekin. Toimiva peli itsessään lisää vetovoimaa ja kiinnostusta työpaikkaa ja yritystä kohtaan. Lisäksi mieluinen pelikokemus parantaa työnhakijakokemusta, vahvistaa työnantajamielikuvaa ja osallistaa jo olemassa olevaa henkilökuntaa.

 

Digitaalinen peli on moderni tapa aktivoida työntekijöitä, mutta myös perinteisempiä keinojakin löytyy. Monilla työpaikoilla on pienimuotoisia kilpailuja esimerkiksi työntekijöiden kuukausittaisista lenkkimatkoista. Työntekijät kirjaavat omat kävellyt, juostut tai pyöräillyt kilometrit ylös, ja parhaimman tuloksen tehnyt palkitaan pienellä palkinnolla. Pelien, leikkien ja kilpailujen ei siis tarvitse olla vain työntekoon liittyviä – pelillistämisessä vain taivas on rajana! Parhaassa tapauksessa työpaikan pelit onnistuvat lisäämään yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta yhteisen tekemisen kautta.

 

Millaisen pelin sinä keksit teidän työporukalle?