Valitse mihin haluat kirjautua

Kuinka luoda hyvä CV?

CV, curriculum vitae, ansioluettelo – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ansioluettelo toimii rekrytoinnissa käyntikorttina, jonka avulla voit välittää työnantajille tietoa omasta osaamisestasi, kokemuksestasi ja vahvuuksistasi. Sääntöjä CV:n luomiseen ei ole, mutta työmarkkinoilla on muodostunut tietyt normit ansioluetteloa laatiessa.

 

Selkeät perustiedot

Tärkeintä ansioluettelon sisällössä on perustietosi. Ilmaise heti luettelon alussa nimesi, syntymäaikasi sekä yhteystietosi. Puhelinnumero ja sähköpostiosoite kannattaa varmistaa vielä moneen otteeseen oikeaksi, sillä väärin kirjoitetut yhteystiedot saattavat vesittää työnhakusi. Vaikka työnhakija vaikuttaisi erinomaiselta kandidaatilta, on rekrytoijan vaikea ilmoittaa saadusta työpaikasta, jos puhelinnumerossa on yksikin numero väärin.

 

Sosiaalisen median merkitys työnhaussa on noussut vuosien saatossa, ja moni pohtiikin, voiko oman sometilin liittää ansioluetteloon. Neuvomme työnhakijaa pohtimaan, onko sosiaalisen median profiilin liittäminen ehdotonta, ilmeneekö siitä jotain työnhaulle hyödyllistä ja sopiiko profiilisi yhteen haetun työtehtävän kanssa. Mikäli someprofiilistasi välittyy työtehtävän kannalta käyttökelpoisia ominaisuuksia, voit sen hyvillä mielin liittää osaksi ansioluetteloasi. Suosittelemme myös liittämään blogisi tai omat verkkosivusi ansioluetteloosi, jos ne tukevat työnhakijapersoonaasi.

 

Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran

Voit kirjoittaa lyhyen esittelytekstin itsestäsi CV:n alkuun. Tämä lyhyt tekstipätkä antaa rekrytoijalle kuvan sinusta työnhakijana. Kaikkea sinun ei tarvitse elämästäsi esittelyyn kirjoittaa, sillä sen on tarkoitus vain herättää lukijan mielenkiinto sinusta. Kun esittelyteksti on rekrytoijastakin kiinnostava, hän haluaa tutustua tarkemmin sinun erikoisosaamiseesi, taitoihisi ja kokemukseesi.

 

Esittelytekstissä voit myös lyhyesti kertoa merkityksellisimmistä kokemuksistasi työelämässä ja listata omia tavoitteita ja saavutuksiasi. Ydinosaamisesta kertominen kannattaa rajata maksimissaan viiteen kohtaan, jotta ansioluettelo säilyy ytimekkäänä ja selkeänä.

 

Listaa aiempi työkokemuksesi

Työkokemuksen listaaminen on olennainen osa ansioluetteloa. Siinä työnhakijalle selviää kronologisessa järjestyksessä hakijan työhistoria mukaan lukien työrupeaman keston ja yrityksen nimen. Työpaikkoja listatessa suosittelemme hakijoiden kirjottavan pestit käänteisessä kronologisessa järjestyksessä, eli ylimpänä listassa näkyy nykyinen tai viimeisin työpaikkasi. Lista etenee käänteisessä järjestyksessä aina aikaisimpaan työsuhteeseesi. Ansioluettelo kannattaa mahduttaa maksimissaan kahteen sivuun, ja työkokemuksen listaamiseen menee yllättävän paljon tilaa. Mikäli sinulle on kertynyt runsaasti työkokemusta eri yrityksistä vuosien aikana, voit hyvillä mielin listata vain pitkäaikaisimmat, tuoreimmat tai haettavan työpaikan kannalta olennaisimmat työsuhteet.

 

Työkokemuksessa rekrytoijia kiinnostaa erityisesti hakijan rooli tiimissä, työyhteisöissä tai tietyissä projekteissa. Omasta kokemuksestaan kannattaa kertoa minä-muotoisilla verbeillä (Esimerkiksi: suunnittelin, tein, koordinoin, valmistin jne.) – kyseinen kerrontatapa viestii työnantajalle hakijan aktiivisuudesta ja oma-aloitteisuudesta. Voit luoda koulutustaustalle oman alaotsikon, jonka alle kerrot merkittävistä tutkinnoista ja saavuttamistasi lupakorteista.

 

Tuo persoonasi esiin visuaalisin keinoin

Ansioluettelo on nimensä mukaisesti luettelomainen, mutta se ei ole esteenä oman persoonan korostamiselle visuaalisessa toteutuksessa. Erityisesti taiteellisilla ja luovilla aloilla arvostetaan visuaalisesti stimuloivaa CV:tä, mutta osa toimialoista katsoo hyvällä minimaalisempaa lähestymistapaa. Ennen kaikkea, ansioluettelon tulee olla selkeä ja helposti luettavissa. Ylenpalttinen kikkailu grafiikoilla ja fonteilla saattaa vaikuttaa negatiivisesti luettelon lukukokemukseen, joten suosittelemme pidättäytymään selkeässä typografiassa. Asettelussa kannattaa pohtia, mitä osa-alueita haluat korostaa CV:ssäsi. Haluatko, että rekrytoija kiinnittää erityistä huomiota kielitaitoosi vai työkokemukseesi?

 

Nykypäivänä moni haluaa tuoda omaa persoonaansa esiin jo ansioluettelossa. Tehokkain kuva, jonka voit lisätä luetteloosi on selkeä kasvokuva sinusta. Canva on loistava työkalu ansioluettelon luomiseen, sillä heidän sivustoltaan löydät ilmaisia malleja visuaalisesti houkutteleviin luetteloihin!

 

Milloin on oikea aika päivittää ansioluetteloa?

CV:tä kannattaa päivittää aina silloin, kun sinulla on jotain uutta kerrottavaa työrintamalta – olipa kyseessä uusi työpaikka, ylennys tai muu työelämän muutos. Vanhentuneen käsityksen mukaan ansioluettelo laaditaan kertaalleen pakon edessä ja samalla dokumentilla haetaan useisiin työpaikkoihin. RekryDiilin vinkki tehokkaaseen työnhakuun on räätälöidä CV:si haettavan työpaikan mukaan. Näin voit korostaa juuri niitä ominaisuuksia, joita rekrytoija saattaa arvostaa hakijassa!