Valitse mihin haluat kirjautua

Vinkkejä rentouttavaan jouluun

Joulu on tunnetusti iloinen juhla, mutta monelle se merkitsee suunnatonta stressiä, ahdistuneisuutta ja yksinäisyyttä. Monet saattavat pettyä syvästi joulun aikaan, sillä kyseiseen juhlapyhään liitetään korkeita odotuksia täydellisyydestä ja kalliista lahjoista. Me toivomme, että jokaisella on mahdollisimman stressivapaa joulu, joten listasimme hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla sinäkin voit rauhoittaa omaa joulun viettoasi.

 

Kaikkea ei tarvitse suunnitella

Monelle suunnitelmat, listat ja Excel-taulukot tuovat mielenrauhaa joulun kiireiden keskelle, mutta on myös hyvä muistaa, ettei kaikkea tarvitse suunnitella alusta loppuun. Mikäli olet laatinut minuuttitarkan aikataulun jokaiselle vapaapäivällesi, suurella todennäköisyydellä listasta puuttuu se tärkein – rentoutuminen. Varaa siis päivästäsi hyvin aikaa vain olemiselle: nuku päiväunet sohvalla, lue hyvää kirjaa, vietä aikaa perheesi kanssa tai katso jouluelokuva!

 

Jää tarkoituksella uutispimentoon

On sanomattakin selvää, että me elämme vaikeita aikoja, jotka synnyttävät monille ahdistuksen ja pelon tunteita. Ihminen on luonnostaan utelias olento, ja me haluamme olla jatkuvasti perillä siitä, mitä maailmassamme tapahtuu. Medialla ja uutisoinnilla on kuitenkin merkittävä vaikutus mielialaamme. Voit kokeilla välttää uutisten lukemista vaikka vain yhden päivän ajan – huomaat eron!

 

Pakkaa vain välttämättömät

Moni suomalainen matkustaa joulun aikaan pois kotikaupungistaan, osa viettää jouluaan jopa kokonaan toisessa maassa. Matkatavaroita valitessa on tärkeää muistaa pakata vain välttämättömät – et tarvitse mukaasi viittä eri talvitakkia. Pienemmällä tavaramäärällä onnistut tehokkaasti vähentämään matkustamiseen liittyvää stressiä.

 

Vähennä ruutuaikaasi

Koska elämme digitalisaation ja sosiaalisen median aikaa, monet pitävät puhelintaan kädessä huomaamattaankin. Erityisesti joulun aikaan some täyttyy toinen toistaan kauniimmista kuvista, ja jokainen meistä varmasti haluaa nähdä, miltä ystävän joulukuusi näyttää tänä vuonna. Tietoisesti jättämällä puhelimesi toiseen huoneeseen, pystyt olemaan paremmin läsnä joulun vietossa, ja keskittymään yhdessä oloon. Lisäksi silmäsi saavat taukoa kuormittavasta sinivalosta, kun katseesi ei ole kiinnittynyt ruutuun!

 

Nauti juhlaherkuista

Yksi joulun pääelementeistä on hyvä ruoka ja suussa sulavat herkut. Valitettavan moni kuitenkin potee huonoa omaatuntoa syödyn ruuan määrästä – ja täysin suotta! Joulun aikana voit sallia itsellesi suklaata, kinkkua ja pipareita, sillä tätä juhlaa vietetään vain kerran vuodessa. Hyvä ruoka, parempi mieli!

 

Muista tauot

Vaikka kuinka haluaisimme makoilla sohvalla ja nauttia vapaapäivistämme, joulun taian taustalla on myös paljon erilaisia askareita. Monelle suomalaiselle esimerkiksi joulusiivous on jokavuotinen perinne, ja merkittävä osa joulun valmistelusta tapahtuu keittiössä. Vaikka työtä saattaa olla paljon, muista pitää taukoja säännöllisesti. Joulun ei tarvitse olla täydellinen, tärkeintä on se, että koko seurue saa viettää aikaa yhdessä.

 

Älä epäröi kysyä apua

Olipa sitten kyse lahjojen hankinnasta, jouluaterian valmistamisesta tai koristeiden asentamisesta, voit aina kysyä apua. Kenenkään ei tarvitse rakentaa joulua yksin, ja yhdessä tekeminen on laatuaikaa parhaimmillaan!

 

Käy talvisella kävelyllä

Viimehetken kiireiden keskellä harvalle tulee mieleen lähteä reippailemaan. Ulkoilma kuitenkin piristää koko elimistöä, ja saat uutta virtaa joulun viettoon. Nappaa kuulokkeet päähäsi, pistä lempimusiikkiasi soimaan ja lähde kävelylle talvisiin maisemiin. Plussapisteitä saat, jos pakkaat termospulloon kuumaa kaakaota nautittavaksi!