1. Ole oma itsesi
Vaikka työnhaussa moni haluaa antaa itsestään parhaan mahdollisen kuvan, moni työnantaja arvostaa tekijöissään persoonallisuutta. Jos haastatteluun saapuu kylmä robotti, joka on opetellut ulkoa litanian erilaisia fraaseja, on rekrytoijan mahdotonta arvioida, kuinka haastateltava sopii työyhteisöön. Ole rennosti oma itsesi, mutta pyri antamaan kuitenkin ammattimainen kuva itsestäsi!
2. Ole kiinnostunut ja kysy kysymyksiä
Rekrytoijat rakastavat kiinnostavia ja kiinnostuneita henkilöitä – mielellään samassa paketissa. Haastattelun loppupuolella kuulee usein sanat: ”Olisiko sinulla jotain kysyttävää?”. Tähän kannattaa aina keksiä joku pieni kysymys, joka viestii haastattelijalle, että olet tosissasi kiinnostunut tarjotusta työstä.
Tällaisia kysymyksiä saattaa olla vaikka:
- Mikä on sinusta ollut parasta tässä työssä?
- Millainen olisi minun normaali päivärytmi?
- Millainen perehdytys- tai koulutusprosessi teillä on?
- Millaista tekijää olette etsimässä?
- Kenen alaisena tulen työskentelemään?
- Millaisia kasvusuunnitelmia yrityksellänne on?
- Kuinka itsenäistä työni tulee olemaan?
- Mitkä ovat suurimmat haasteeni työssä?
3. Kerro sekä vahvuuksistasi että heikkouksistasi
Haastattelutilanteissa lähes poikkeuksessa työnhakijaa pyydetään nimeämään omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Omasta osaamisesta on aina mukava puhua, mutta jokaisella ihmisellä on myös niitä paljon pelättyjä heikkouksia. Rekrytoijalle ei kuitenkaan kannata suoraan kertoa huonoimpia piirteitäsi, vaikka rehellisyys onkin työnhaussa arvostettu hyve. Heikkouksia ei tarvitse naamioida vahvuuksiksi, kuten kliseeksi muodostuneessa lausahduksessa: ”Minun heikkouteni on perfektionismi, olen työssäni jopa liian pikkutarkka”. Kehityskohteet ovat loistavia ”heikkouksia”, koska se kertoo hakijan halusta kehittää itseään paremmaksi. Onko sinulla parannettavaa palautteen antamisessa, töiden priorisoinnissa tai delegoimisessa?
4. Tee taustatutkimusta työnantajastasi
Rekrytoijat pääsevät tutustumaan hakijaan ansioluettelon ja hakemuksen kautta, joten hakijan on myös hyvä perehtyä tulevaan työnantajaansa. Useimmista yrityksistä löytyy runsaasti hyödyllistä tietoa netistä, joten tiedonkeruu on varsin vaivatonta ja nopeaa. Voit haastattelun aikana kysyä kysymyksiä yrityksen kehityksestä, arvoista ja toimintatavoista. Tämä kertoo haastattelijalle, että työnhakija on aidosti kiinnostunut työskentelemään yrityksessä. Varo kuitenkin, ettei haastattelu käänny päälaelleen – älä tenttaa rekrytoijia, sinä olet se haastateltava!
5. Ole asiallinen ja vastaa kysymyksiin selkeästi
Kannattaa muistaa, etteivät työnantajat kysy mitään kysymyksiä turhaan. Jokainen kysymys ja siihen annettu vastaus rakentaa kuvaa sinusta työntekijänä, joten pyri vastaamaan kaikkiin kysymyksiin selkeästi ja rakentavasti. Vältä jaarittelevia vastauksia, jotta haastattelu pysyy tehokkaana ja tarkoituksenmukaisena alusta loppuun.
Tsemppiä haastatteluun!