Valitse mihin haluat kirjautua

RekryDiilin kesätyöpaikat 2023

Kesä ja kärpäset… ja työ! Kesätyöpaikkojen hakusesonki käy kuumana juuri nyt, ja monet päivittelevätkin jo ansioluettelojaan tulevia haasteita varten. Oletko sinä valmis elämäsi parhaimpaan kesätyöhön?

RekryDiilin avoimet työpaikat


Miten kesätyö eroaa tavallisesta työpaikasta?

Kesätyö useimmiten mielletään koululaisten ja opiskelijoiden määräaikaiseen työhön, jota tehdään kesäloman aikana. Vaikka merkittävä osa kesätyöntekijöistä onkin nuoria, jokainen voi tehdä kesätöitä iästä tai elämäntilanteesta riippumatta. Kesätyöpaikkoja löytyy valtava määrä eri aloilta, mutta suosituimpia rekrytoijia ovat kaupan alan yritykset, sosiaali- ja terveysala, teollisuusalan yritykset sekä palveluala. Moni työskenteleekin kesäisin myyjänä, ravintolatyöntekijänä, siivoojana tai ulkotyöntekijänä. Tarve kesätyöntekijöille kasvaa, kun yritys vilkastuu kesän saapuessa. Tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi Linnanmäki ja Särkänniemi, joiden asiakasmäärät moninkertaistuvat kesälomasesongin ajaksi. Kesätyöntekijöitä saatetaan myös palkata vakituisten työntekijöiden kesälomasijaisiksi.

 

Milloin on oikea aika hakea kesätöitä?

Vaikka kesä tuntuu tässä vaiheessa vuotta kovin kaukaiselta ajatukselta, on aika kääntää katseet tuleviin kesätyökuvioihin. Merkittävä osa yrityksistä avaa kesätyöhakunsa jo edeltävän vuoden loppupuolella, mutta kesätyöpaikkojen haku on perinteisesti vilkkaimmillaan tammi-maaliskuussa. Aikainen haku mahdollistaa kesätyöntekijöiden huolellisen rekrytoinnin sekä perehdyttämisen. Usein rekrytointiprosessin aikana kesätyötä tarjoavalle yritykselle selviää myös kausityöntekijöiden todellinen tarve. Kun sopivat tekijät löydetään ajoissa, on myös uuden kesätyöntekijän perehdyttäminen stressittömämpää.

 

Kuten kaikessa rekrytoinnissa, ei kesätyöpaikkakaan aina siunaannu ensiyrittämällä. Moni hakija saattaa tuntea tässä vaiheessa pelkoa ja paniikkia siitä, ehtivätkö he löytämään kesätöitä tälle vuodelle lainkaan. Tästä ei kuitenkaan kannata lannistua, sillä pienemmät yritykset useimmiten jatkavat rekrytointiaan pitkälle kevääseen ja jopa alkukesään. RekryDiili suositteleekin, että lähetät mahdollisimman monta hakemusta useaan eri paikkaan, jolloin mahdollisuudet kesätyöpaikasta moninkertaistuvat silmien edessä!

 

Alaikäisenä kesätöihin

Monta nuorta hakijaa saattaa askarruttaa, voivatko he hakea kesätöitä laisinkaan. 13–14-vuotias saa tehdä kesätöitä enintään puolet loma-ajastaan. Tämän lisäksi työn kuuluu olla kevyttä, eikä se saa haitata hänen terveyttänsä, kehitystä tai koulunkäyntiään. Kun nuori on täyttänyt 15 vuotta ja suorittanut oppivelvollisuutensa, hän saa tehdä töitä tavallisena työntekijänä.

 

Kesätyöpaikan saaminen alaikäisenä voi tuntua hankalalta, mutta moni onnistuu nappaamaan itselleen elämänsä ensimmäisen työpaikan. Kilpailu kesätyöpaikoista on kovaa erityisesti nuorten keskuudessa, koska työpaikat, joihin pääsee ilman työkokemusta, ovat vaikeasti löydettävissä. Tällaisia työpaikkoja on esimerkiksi kaupungit, kunnat ja seurakunnat, jotka palkkaavat alle 18-vuotiaita esimerkiksi ulkotyöntekijöiksi. Kesätöitä saattaa löytyä myös erilaisista yrityksistä ja järjestöistä, jotka järjestävät alaikäisiä nuoria töihin. Esimerkkinä tästä on S-ryhmän lanseeraama Tutustu ja tienaa -harjoittelu, jossa nuori pääsee kahdeksi viikoksi palkalliseen kesäharjoitteluun.

 

Ansioluettelo kuntoon!

Kesätyöpaikkaan, kuten mihin tahansa muuhunkin työpaikkaan, tulee laatia CV eli ansioluettelo. CV:ssä esittelet itsesi ja kerrot osaamisestasi sekä mahdollisesta työhistoriastasi. Ansioluettelo kannattaa pitää selkeänä ja napakkana – turhan jaarittelun voi jättää pois. Kun ansioluettelo on helposti luettava ja siisti kokonaisuus, työnantajan on helppo löytää oikeat osaajat täyttämään avoimet työpaikat. Vinkkejä ammattimaisen CV:n laatimiseen löydät tästä.